Resipi ini saya C&P dari Yatie Memories, blog tempat saya belajar memasak. Terima kasih Kak yatie atas resipi tersebut. Sayur lodeh ini saya buat untuk makan - makan di pejabat selepas cuti Hari Raya Haji. Saya cuma buat Sayur Lodeh, Nasi Himpit dan Kuah Kacang.
SAYUR LODEH
Bahan- Bahan Sayur
- 10 btng
kacang panjang - dipotong pendek/serong
- 2 biji
kentang - kupas kulitnya, di potong dadu/kecil
- 1 btng
carrot - di potong 1" tapi tipis
- 1/4
biji kobis - di hiris
- 1/4
biji sengkuang- di potong 1 " tapi tipis
- 2
keping tahu kering- di rendam dan potong kecil
- 1 ikat
kecil soo hoon- di rendam dan potong kecil
- 2
keping tempe*
- 2 keping tahu*(* di goreng, dah sejuk di potong kecil)
- 2 btng
cili merah- di potong serong
- 2 btng
serai- di titik
- 3 cwn
santan cair*
- 3 cwn
santan pekat*( saya guna 2 biji kelapa parut, kalau guna santan kotak,
saya guna 2 kotak...200ml setiap satu kotak, selebihnya tambah air)
- garam
dan sedikit gula
- 1/2 cwn
minyak utk menumis
Bahan Kisar
- 1 biji
bawang besar
- 4 biji
bawang merah
- 3 ulas
bawang putih
- 1 inci
kunyit hidup
- 2 sudu
besar udang kering
Cara-Cara
- Panaskan
minyak dan tumis bahan2 kisar. Masukkan serai yg di titik.
- Tumis
hingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yg di
potong dadu tadi. Masak hingga sedikit empuk
- Masukkan
carrot, kcng panjang dan sengkuang. Gaul sebati.
- Masukkan
soo hoon, tahu kering, tempe, tahu dan kobis.
- Masukkan
santan cair dan biarkan sehingga mendidih sambil di kacau.
- Masukkan
cili merah yg di potong serong tadi dan masukkan santan pekat.
- Masukkan
garam secukup rasa dan sedikit gula. Biarkan mendidih.
- Sekiranya
dah cukup rasa, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
- Hidangkan
bersama nasi impit, lontong, ketupat ataupun bersama nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan