Resipi ini saya C&P dari Yatie Memories, blog tempat saya belajar memasak. Terima kasih Kak yatie atas resipi tersebut. Sayur lodeh ini saya buat untuk makan - makan di pejabat selepas cuti Hari Raya Haji. Saya cuma buat Sayur Lodeh, Nasi Himpit dan Kuah Kacang.
 
SAYUR LODEH
Bahan- Bahan Sayur
- 10 btng
     kacang panjang - dipotong pendek/serong
- 2 biji
     kentang - kupas kulitnya, di potong dadu/kecil
- 1 btng
     carrot - di potong 1" tapi tipis
- 1/4
     biji kobis - di hiris
- 1/4
     biji sengkuang- di potong 1 " tapi tipis
- 2
     keping tahu kering- di rendam dan potong kecil
- 1 ikat
     kecil soo hoon- di rendam dan potong kecil
- 2
     keping tempe*
- 2 keping tahu*(* di goreng, dah sejuk di potong kecil)
- 2 btng
     cili merah- di potong serong
- 2 btng
     serai- di titik
- 3 cwn
     santan cair*
- 3 cwn
     santan pekat*( saya guna 2 biji kelapa parut, kalau guna santan kotak,
     saya guna 2 kotak...200ml setiap satu kotak, selebihnya tambah air)
- garam
     dan sedikit gula
- 1/2 cwn
     minyak utk menumis
Bahan Kisar
- 1 biji
     bawang besar
- 4 biji
     bawang merah 
- 3 ulas
     bawang putih
- 1 inci
     kunyit hidup
- 2 sudu
     besar udang kering
Cara-Cara 
- Panaskan
     minyak dan tumis bahan2 kisar. Masukkan serai yg di titik.
- Tumis
     hingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan masukkan kentang yg di
     potong dadu tadi. Masak hingga sedikit empuk
- Masukkan
     carrot, kcng panjang dan sengkuang. Gaul sebati.
- Masukkan
     soo hoon, tahu kering, tempe, tahu dan kobis.
- Masukkan
     santan cair dan biarkan sehingga mendidih sambil di kacau.
- Masukkan
     cili merah yg di potong serong tadi dan masukkan santan pekat.
- Masukkan
     garam secukup rasa dan sedikit gula. Biarkan mendidih.
- Sekiranya
     dah cukup rasa, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
- Hidangkan
     bersama nasi impit, lontong, ketupat ataupun bersama nasi putih.
 

 
 


Tiada ulasan:
Catat Ulasan