ICE BOX CAKE
Hu3.. nak try buatttt.. senang je.. tak perlu Oven.. heeee.. jom try!!
Bahan-Bahan :
Biskut Marie atau biskut Oreo secukupnya
250 gm Whipping Cream
sedikit esen vanilla
Ganache Choc / Melty Hershey / Caramel / Nutella
Choc Rice / Choc Cincang / mix fruit / mix nuts
Satukan Whipping Cream dan sedikit esen vanilla dan pukul hingga kental
Susunkan biskut atas lapik kek
Letakkan whipping cream
Susun lagi biskut dan ulang hingga habis
Tuangkan choc ganache / Melty Herhey / caramel
Akhir sekali taburkan choc rice / choc cincang / mix fruit atau mix nuts
Simpan dalam peti ais hingga dingin
Sedia di nikmati
Atau boleh guna resepi ini untuk krim berperisa berry
80 gm Rasberry puree / strawberry
6 gm gelatin
25 gm air
150 gm krim bukan tenusu
Cara-Cara Membuat :
Satukan gelatin dlm air dan biarkan mengembang
Tuangkan dalam puree rasberry dan panaskan secara kukusan
Pukul krim bukan tenusu hingga kental
Kaup balik dalam puree rasberry
Tuangkan atas biskut selapis-selapis berselang seli
Lain-lain kaedah sama seperi cara di atas
Boleh gantikan ganache choc dgn jam strawberry / strawberry filling
Atau boleh guna resepi ini untuk perisa choc
2 biji kuning telur
100 gm choc masakan gelap
8 gm gelatin
30 gm air
250 gm krim bukan tenusu
Campurkan gelatin dlm air dan biarkan kembang
Panaskan gelatin secara kukusan
Cairkan choc secara kukusan
Panaskan kuning telur secara kukusan hingga berkrim * pastikan sentiasa di kacau
Satukan kuning telur dalam coklat
Tuangkan gelatin dan kacau rata
Pukul krim putar hingga kental
Kaup balik dalam krim coklat tadi
Lapiskan pada biskut selapis-selapis
lain-lain kaedah sama seperti kaedah diatas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan